KBC in Duurzame 100 van Dagblad Trouw

Dagblad Trouw stelt elk jaar de duurzame 100 samen. In het verleden waren dit altijd personen maar in 2019 zijn dit duurzame burgerinitiatieven. ‘Ons’ blauwe diesel tankstation aan de Ringwade 2 staat er ook in: op plaats 90. Hier zijn we best trots op en binnenkort gaan we dit vieren !

Zie meer achtergrondinfo in ons artikel van de opening en zie ook de website van Trouw voor onderstaande jurywaardering:

Deze eigenaren van kleine boten openen pompstations voor duurzame diesel.

Varen met een motorbootje is natuurlijk hartstikke leuk, maar de vaak stinkende dieselmotoren zijn een forse belasting voor het milieu. Tenzij je er blauwe diesel in stopt: brandstof op basis van reststoffen uit de voedingsindustrie maar die nu alleen nog maar in Friesland verkrijgbaar is, zo bedachten de leden van de Kleine Boten Club Utrecht zich.

“Blauwe diesel walmt niet, is reukloos, kan worden afgebroken in het watermilieu en geeft 89 procent minder CO2-uitstoot dan gewone diesel”, claimt de verenging met zo’n tweehonderd leden. De inzet: blauwe diesel beschikbaar krijgen in Utrecht, lukte. Er is nu een plek in Utrecht waar booteigenaren ‘blauw’ kunnen tanken. Want als het om verduurzamen gaat, is het nog maar de vraag of het zinnig is alle plezierbootjes te voorzien van accu’s, gezien hun beperkte levensduur en de moeizame winning van grondstoffen, vinden ze bij De Kleine Boten Club. Eigenaren van kleine plezierboten uit Amsterdam hebben inmiddels hun interesse laten blijken.