Documenten en FAQ

Hieronder staan documenten en frequently asked questions over het varen met kleine boten in Utrecht.

‘Koopgids’ elektrisch varen

Elektrisch varen zou wel eens het varen van de toekomst kunnen zijn: het is stil, emissievrij en vrijwel zonder energiekosten of onderhoud. Er zijn een aantal dingen om goed op te letten bij elektrisch varen. Bijgaand onze Buyersguide elektrisch varen voor kleine boten. Ook interessant is de test uit de Waterkampioen en de kabeldiametertool.

Varen op de Kromme Rijn

De Kromme Rijn wordt beheerd door het Hoogheemraadschap. Om hier te varen is een additionele vergunning nodig. Zie voor de voorwaarden en procedure voor aanvraag op de website hoogheemraadschap.

Wanneer je een elektrische (buitenboord)motor hebt én lid bent van de KBC én een KBC sticker hebt kun je gebruik maken van de collectieve vergunning van de KBC. Hiervoor benodigd is het aanvragen van een KBC sticker (à 5 euro) en het bekend zijn met de collectieve vergunning. In het kort: niet na zonsondergang varen, lengte max. 7m, breedte max. 2,50m, diepgang max. 0,80m, doorvaarthoogte max. 1,80m. En natuurlijk de KBC sticker duidelijk zichtbaar op de boeg.

Ligplaatsen voor kleine boten

Alles over de ligplaatsen in Utrecht hebben we verzameld in dit artikel over ligplaatsen in Utrecht. De wachtlijst is gesloten verklaard; zie voor actuele info hierover de website van de gemeente Utrecht.

Je kleine boot te water laten

Namens de KBC hebben Christian Heijne en Frank Nieuwesteeg een inventarisatie gedaan naar de plaatsen waar je een kleine boot te water kunt laten in en rond de stad Utrecht. De voorlopige versie is hier te downloaden.

Winterstalling voor kleine boten

Dit kan momenteel bijvoorbeeld bij De Klop en bij Ravenswater.

Utrecht Vaarstad?!

Waar de KBC de komende jaren hard aan gaat werken om het varen met kleine boten in de stad Utrecht te verbeteren, stond reeds in de Vaarnota 2018, ons actieplan. Bestaande uit een korte presentatie en een achtergrond document. In 2023 zijn we extra actief geweest vanwege de Visie Stadswater, zie de betreffende artikelen.

Varen op het Merwedekanaal in de toekomstkaart

Momenteel wordt de Merwedekanaalzone herontwikkeld, er komen o.a. een jachthaventje en veel woningen bij. Hierover is een website van de gemeente. Om het Merwedekanaal ook in de toekomst te behouden voor gebruik voor kleine boten, spant de KBC zich actief in. Zie hiervoor o.a. dit artikel in het AD. Het standpunt van de KBC is dat het water in harmonie/goed overleg door alle gebruikers gebruikt moet kunnen worden. Door de KBC is een kort verslagje gemaakt van het overleg van 25-10-2016 met de andere gebruikers.

Toevoegingen? mail ons voor complimenten en tips.