Vaarroutes

Sinds 12 september 2020 is de singel in Utrecht weer geheel bevaarbaar. Een historische vergissing werd die dag rechtgezet door het laatste stukje van de in de jaren 60 gedempte singel weer voor het waterverkeer open te stellen. Lees hier het artikel door Frank Nieuwesteeg naar aanleiding van opening

Met de fluisterboot naar de Vecht en Loosdrecht.

Ook met een boot voorzien van elektrische aandrijving wil je graag wat langere tochten maken. Vanuit Utrecht bv. over de Vecht en naar de Loosdrechtse plassen. De Kleine Boten Club Utrecht heeft een inventarisatie gedaan van overnachtingsadressen voor fluisterboten in het gebied Vecht en Loosdrechtse plassen. 

Lees verder

Vijf vaarroutes voor kleine boten

Heb je net een boot of wil je weleens een andere route varen? Dan hebben we voor jou vijf vaarroutes in en rond Utrecht bedacht. De lengte van de routes varieert van 5 tot 10 km enkele reis. Wanneer je alle routes gehad hebt, heb je de gehele stad vanaf het water gezien. Elke route komt langs een of meerdere horeca gelegenheden om een pauze te houden. En elke route is uiteraard getest, per route staan er ook aanwijzingen voor het varen.

Voor de routes maken we gebruik van het gratis platform ‘RouteYou’. RouteYou wordt veel gebruikt door fietsers en wandelaars en is een erg veelzijdig platform. We hebben de volgende vijf vaarroutes bedacht:

Klik je op een route hierboven, dan opent deze route vanzelf op de RouteYou internetsite. Je kunt de routes ook handmatig opzoeken op de RouteYou website (categoriën ‘motorboot’ en ‘utrecht’ en ze hebben twee sterren). Er zijn uiteraard ook nog andere (vaar)routes op de internetsite.

Hoe wordt de route aangegeven?

Er zijn drie mogelijkheden waarmee RouteYou de route aan kan geven:

  • Een route hierboven aanklikken en deze bekijken tijdens het varen of vooraf printen (via het tabje ‘download’ op de routeyou site)
  • Een route hierboven aanklikken en inlezen in een tomtom of garmin (via ‘download’ op de routeyou site)
  • Via de app op de smartphone, de app is hier te downloaden:  routeyou (iphone)  &  routeyou (android)

Navigeren met de app

screen capture routeyou

De RouteYou app is een navigatie app: net als bij een navigatiesysteem wijst hij je de weg. We hebben hem uitgebreid geprobeerd en het werkt goed. Een tip is om na installeren van de app te checken of de gps en mobiele datafunctie aanstaan voor RouteYou.

Na starten van de app kun je de gewenste KBC route opzoeken (categoriën ‘motorboot’ en ‘utrecht’ en twee sterren) en de route starten. Het scherm ziet er uit als hiernaast met onder andere de vaarroute, vaarrichting en bezienswaardigheden.

Wanneer je tijdens de route een bezienswaardigheid of aanwijzing tegenkomt, ontvang je hiervan een melding. Op de routes zal het aantal bezienswaardigheden steeds verder uitgebreid worden.

Heb je tips, aanvullingen of een goede route ? deze ontvangen we graag.

Varen in andere steden

Frank Nieuwesteeg heeft een vaarvakantie gevierd in Venetië, zie hier zijn verslag.

Route archief

Onderstaande routes bevatten beschrijvingen die nog worden opgenomen in RouteYou:

Geef een reactie