Verslag rondleiding Zilveren Schaats

Op zondagmiddag 18 september 2016 zijn we met de KBC de natuur in geweest: naar de Zilveren Schaats. De Zilveren Schaats ligt tussen de Waterlinieweg en het gelijknamige water en is normaalgesproken gesloten voor publiek. Behalve vandaag: Arnoud van de bewonersvereniging gaf ons hier een rondleiding.

Historie

Het natuurgebiedje de Zilveren Schaats is ontstaan als onderdeel van de Hollandse Waterlinie halverwege de 19e eeuw. Tussen de forten de Bilt en Vossegat werd een gedekte weg aangelegd. Een gedekte weg is een weg met een dijkje ervoor en meidoorns erop. Het dijkje is om beschutting te hebben tegen de vijand (uit het oosten) en de meidoorns waren een soort natuurlijk prikkeldraad.

Het meertje de Zilveren Schaats is ontstaan door afgraving want er was grond nodig voor het dijkje van de gedekte weg. Eind 19e eeuw werd het meertje gebruikt door een chique schaatsvereniging voor de lokale elite: de Zilveren Schaats. Het meertje is een ideaal schaatswater want het is maar één meter diep en bevriest dus snel ’s winters.

dsc_4504

Natuur en beheer

Lang is het natuurgebied een militair terrein geweest: afgesloten en in eigendom van defensie. Hierdoor kon de natuur prima zijn gang gaan: ringslangen, kikkers, meidoorns, diverse grassen, bomen etc. De hoeveelheid meidoorns is zelfs redelijk uniek. Voor mensen met een korte broek bleken de brandnetels wat pijnlijk. De biodiversiteit wordt gestimuleerd met een schapenkudde en vele bijenkasten.

Het natuurgebiedje is in beheer bij de bewonersvereniging ‘Zilveren Schaats’. Er zijn in totaal maar liefst 65 vrijwilligers aktief. Dit is hun facebook-site: Zilveren Schaats. De bewonersvereniging houdt ook contact met het waterschap voor het beheer van het meertje: als er teveel waterplanten dreigen bellen ze het waterschap en deze komt dan ‘maaien’. Arnoud, bedankt voor de rondleiding !

Voor meer fotos, zie de foto pagina