Een ligplaats regelen voor jouw boot in Utrecht

Een ligplaats regelen in Utrecht

In een serie van artikelen, geschreven door onze nieuwe webredacteur Erik Bogaards, staan we stil bij allerlei praktische zaken omtrent het hebben van een bootje in Utrecht. In dit eerste artikel een onderwerp waar we geregeld vragen over krijgen als Kleine Boten Club Utrecht: Hoe regel ik een ligplaats voor mijn boot in Utrecht?

Ligplaatsvergunning nodig in Utrecht

Een ligplaats voor een boot bemachtigen in Utrecht is niet eenvoudig. Het is op dit moment niet mogelijk een ligplaatsvergunning aan te vragen bij de gemeente. Er staan meer dan 300 mensen op de wachtlijst en per jaar komen er gemiddeld 30 plaatsen vrij. Wie op de lijst staat moet dus 10 jaar wachten, de gemeente Utrecht accepteert daarom op dit moment geen nieuwe inschrijvingen.

Alternatieven

 • Wonen aan het water
  Woonboten en huizen die grenzen aan het water mogen in sommige gebieden een boot afmeren. Daarvoor is ook een vergunning nodig en moet je havengeld betalen. De boot mag niet langer zijn dan 7 meter en het mag niet overal. In de Havenverordening staat precies omschreven waar dat wel en niet mag.
 • Traileren
  Door jouw boot uit het water te halen, traileren, heb je geen vergunning nodig. De Kleine Boten Club Utrecht is al een tijd op zoek naar een trailerhelling voor algemeen gebruik voor de burgers van Utrecht, zodat iedereen zonder ligplaatsvergunning in de Utrechtse wateren kan varen. Binnenkort vind je hier ook een artikel over op de website.
 • Opblaas- of kunststof bootje; opvouwbare boten
  Denk ook aan een opblaasboot, of een lichte kunststof visboot, op een kleine trailer, een FunYak visboot van polypropyleen, een opvouwboot. Ook zonder echte trailerhelling makkelijk te water te laten bijvoorbeeld in Park Oog in Al, of in de Kromme Rijn bij het Oude Tolhuis.
 • Aanmeren als passant
  Zonder vergunning mag je wel in Utrecht varen en tijdelijk aanmeren in de passantenhavens, onder meer aan de Catharijnesingel en bij de Weerdsluis/Nieuwe Kade/Monicabrug. Er is een beperking (een maximaal aantal dagen) en er is een verplicht liggeld, via de automaat bij de passantenhaven te betalen.
 • Historische vaartuigen
  Het is voor enkele historische (grotere) vaartuigen, bijvoorbeeld beroeps-binnenvaartschepen, mogelijk om een vergunning voor de Veilinghaven te krijgen.

Wat gebeurt er als je zonder vergunning afmeert?

Wie een boot langdurig afmeert zonder vergunning, loopt het risico dat de boot wordt weggesleept. De gemeente Utrecht heeft in 2015 al aangekondigd strenger te gaan handhaven. Wordt de boot daarna niet opgehaald, dan wordt deze vernietigd of geveild.

Wat doet KBCU voor meer ligplaatsen in Utrecht?

Incidenteel overlegt de Kleine Boten Club Utrecht met de havenmeester. Vast onderwerp is de uitbreiding van het ligplaatsen en handhaving van onjuist gebruik.

Ken jij nog alternatieven?

In dit artikel noemen we een aantal alternatieven. Mist er nog een, plaats deze dan hieronder bij de reacties.

Geef een reactie