Getest: Smart-tags/Air-tags als vaartuigvolgsysteem

Voor de meeste kleine booteigenaren een bekend zorgpunt: je boot ligt midden in de stad Utrecht met een goed slot verbonden aan de openbare kade maar toch fiets je geregeld even langs om zeker te weten of je boot er nog ligt. Just to be sure. Een volgsysteem kan wellicht helpen.

GPS volgsysteem

Al jaren zijn er trackers (volgsystemen) te koop voorzien van GPS en een dataverbinding (via 4G simkaart of het Lora netwerk). Deze trackers meten continu de GPS locatie en geven deze via de dataverbinding door aan een computerserver en die weer aan de de smartphone van de eigenaar van het volgsysteem. Een dergelijke tracker is verkrijgbaar in vele kwaliteiten en prijzen. Qua aanschafprijs meestal vanaf honderd euro tot vele honderden euro’s, soms gecombineerd met abonnementskosten en simkaart kosten. De kwalitatief goede dure apparaten bieden heel veel opties en diensten. Deze apparaten passen vooral bij een wat luxere en duurdere boot.
Voor de wat eenvoudiger stadsboten bestaan er goedkopere exemplaren maar de ervaring leert dat sommige exemplaren erg onbetrouwbaar kunnen zijn

Zijn Smart-tags een alternatief ?

Sinds 2021 zijn tags beschikbaar bij onder andere Apple en Samsung. Ze kosten ongeveer 30 euro, zijn net zo groot als een pepermuntje dus goed te verstoppen en de batterij zal een jaar meegaan. De werking is heel ingenieus: de smart tag maakt contact met smartphones van voorbijgangers en geeft via deze smartphones de locatie-informatie door aan een computerserver/i-cloud zonder dat deze voorbijgangers dit merken. En de eigenaar van de tag leest via een appje op de smartphone de locatie uit.
We hebben dit bij de KBC in twee boten getest langs drukke fietsroutes (Alexander Numankade en Jutfaseweg) en de resultaten zijn heel goed: gemiddeld eens per 5-10 minuten wordt de actuele locatie van de boot bijgewerkt. Klein nadeel is dat de locatie minder exact dan GPS is, omdat de locatie van de smartphone die de smart tag gebruikt maatgevend is en per locatie-doorgifte verspringt.

Conclusie

Voor de eenvoudige stadsboot lijken de tags een goede optie. Temeer omdat er net als bij de GPS volgsystemen ook een geofence-functie is: je ontvangt een notificatie op je smartphone als je boot zich buiten een vooraf aangegeven zone bevindt. Ofwel je hoeft niet meer langs te fietsen.