De IJsvogel vaart nu op milieuvriendelijke blauwe diesel

In Utrecht vaart het historisch vaartuig de IJsvogel als eerste op CO2 neutrale blauwe diesel. Milieuvriendelijk varen blijkt met deze nieuwe brandstof heel eenvoudig. Gewoon ‘blauwe diesel’ tanken. Dit voegt een extra dimensie toe aan de discussie over het milieu in de binnenstad van Utrecht. Geen financiële ontmoediging, maar rechtstreeks zorgen voor minder milieubelasting. “Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan!”

De eigenaar van de IJsvogel haalt dat nu nog uit Friesland als hij op weg is naar zijn moeder. Daar is het al ruim verkrijgbaar. “Maar ik verwacht dat het op termijn ook wel in Utrecht beschikbaar komt.”

Blauwe diesel is gemaakt van afval. Het gaat uitsluitend om hernieuwbare en duurzame, vooral plantaardige grondstoffen. Daar worden geen bossen voor omgehakt. Dit zorgt voor een CO2-reductie van 90%. Door het productieproces (HVO, Hydrotreated Vegetable Oil ) is de diesel ook schoner dan gewone diesel (30-70% emissie reductie).

De IJsvogel stamt uit 1926, is gebouwd in Sneek en is de laatste 15 jaar in bezit van Jaap van der Mei. Vanaf de ligplaats aan de Weerdsingel vaart hij regelmatig door Utrecht. Dit scheepje past op een natuurlijke manier bij het historische beeld van de werfkelders, panden en bruggen van de Oudegracht. “Toeristen fotograferen de boot heel vaak. Zij heeft iets charmants en versterkt het fijne gevoel dat de Utrechtse binnenstad oproept.” aldus de eigenaar.

De fabrikant van blauwe diesel quote op haar site “Blauwe diesel is een eye opener voor de overheid en voor de industrie die de grafsteen van de dieselmotor al in bestelling hebben staan.” Volgens de eigenaar van de IJsvogel: “Ik heb ervoor gekozen omdat de boot nu zelfs minder belastend voor het milieu is dan met een elektromotor. Wat wil je nog meer. Een mooi voorbeeld hoe oud en nieuw goed samen kunnen gaan. Zonder milieuvervuiling toch met een klassiek scheepje door de grachten varen. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan!”. Meer info? kan hier

Ook geplaatst in de DUIC op 25 oktober 2018 en in het stadsblad op 7 november 2018