Verslag seizoensafsluiting: bootonderhoud en accu’s

Op dinsdagavond 22 november 2016 hebben we met de KBC het vaarjaar afgesloten met een educatieve avond met borrel na afloop. De plaats was de gloednieuw ingerichte werfkelder aan de Oudegracht van het bedrijf van KBC lid Pim.

Seizoensafsluiting

Hilco trapte de avond af met een foto jaarverslagje van het KBC vaarjaar 2016. Uiteraard ontbrak de opening van het nieuwe stukje Catharijnesingel niet en de artikelen in het AD. Daarna was de vloer aan de twee sprekers.

01122016-whatsapp-image-2016-12-01-at-20-57-05

Onderhoud aan boten

Gert Kuiper, de eigenaar van scheepswerf de klop in Zuilen, vertelde dat de scheepswerf een echt familiestuk is en opgericht is vlak na de tweede wereldoorlog. Op de scheepswerf worden boten onderhouden zowel door Gert als door de eigenaren van boten zelf. In principe is er altijd wel plaats maar in de maand april is het best wel druk.

Afhankelijk van het materiaal van een boot zijn er verschillende passende verfsystemen. Uiteraard bij stalen boten zijn deze uitgebreid, bij aluminium en polyester/kunststof boten heel beperkt of niet. Om verflagen te verwijderen bestaat heel specifiek gereedschap.

Als buitenste laag onderwater en op de waterlijn is antifouling nodig: deze voorkomt aangroei van algen etc. Er zijn twee typen: harde antifouling en zachte, slijpende antifouling.

01122016-whatsapp-image-2016-12-01-at-20-55-52

Bootaccu’s

Aansluitend was het de beurt aan Vincent en Kevin van accuhandel-utrecht. Recent is deze verhuisd naar Overvecht waar ze meer ruimte hebben dan aan de Draaiweg.

Accu’s voor elektrisch varen zijn altijd semitractie of voltractie accu’s: deze kunnen lange tijd een grote stroom leveren. Dit in tegenstelling tot startaccu’s voor bijvoorbeeld auto’s of boten: een startaccu kan maar heel even een grote stroom leveren.

Tractie accu’s zijn er in veel kwaliteits en prijsklassen. Over het algemeen geldt: hoe hoger het aantal (oplaad en ontlaad)cycles, hoe duurder de accu. Het instapmodel kan 200 cycles aan en de duurste is de LithiumPolymeer accu: deze kan 1500+ cycles aan en heeft beschermende elektronica. Levensverlengend voor een accu is een goede moderne acculader en het zoveel mogelijk ‘vol’ houden van de accu. Hiervoor zijn ook zonnepaneelsystemen leverbaar.

01122016-whatsapp-image-2016-12-01-at-20-56-25

En na afloop was er natuurlijk de borrel. We zijn nog steeds op zoek naar meer leden die een rol of een klusje of een taak voor de KBC willen vervullen. Meld je hier.