Opduwer IJsvogel, ontwikkelingstadia

In de loop van de jaren hebben de eigenaren steeds aan het uiterlijk van de opduwer geknutseld. Soms was dat nodig omdat er een andere motor in moest, een andere keer was het functioneel omdat de opduwer ook als zelfstandige sleper gebruikt werd, soms gewoon als creërende activiteit etc. Ook de kleuren zijn een onderwerp waar de eigenaar zich op kon uitleven. Aan de hand van de foto’s kunt u een beeld krijgen van deze ontwikkeling.

opduwer-eind-jaren-30

Eind jaren 30. De basisuitvoering, (voorzover wij weten). Zie ook Eigenaren.


opduwer-eind-jaren-70

Eind jaren 70 (?). In Lemmer naast het skûtsje “De Vier Gebroeders” (zie Overig beeldmateriaal). Beene Jongsma heeft de opduwer voorzien van een mastje en een houten opbouw. De opbouw had aan de voorkant een klapraampje.


 opduwer-begin-jaren-80

Voorjaar 1983 (Frou Antje). De opduwer verlaat Lemmer en gaat naar Sneek. De kleuren boven de romp lijken wel omgekeerd aan de kleuren een paar jaar daarvoor. 


opduwer-eind-jaren-80

Medio jaren 80. De boot is weer vrijwel origineel. De opbouw en de mast zijn er vanaf. Zo kocht Klaus Roding de opduwer van Klaas Hylkema. Zie ook Eigenaren.


opduwer-jaren-90

Jaren 90. De opduwer is voorzien van allerlei “snuisterijen”. Een scherm tegen de regen, een professionele scheepshoorn, een beting, een mastje en bovenal een non-functionele sleepbeugel. De boot is dan van Sjaak Albers. De man op de foto is Klaus Roding.


opduwer-eind-jaren-90

Eind jaren 90 (Goliath). De eigenaar heeft alle frutsels er weer afgehaald en de kuip verlengd. Dan is er ook een nieuwe motor in gekomen, er is een schoorsteentje op gezet en het motorluik is vervangen door een koekoek. De waterborden zijn vergroot en voorzien van gaten. Het dek is zo glad, dat er waarschijnlijk veel geplamuurd is.


 opduwer-2001-2002

Ongeveer 2002 (Dampertje). De eigenaar, Arjan Marinus, ontmoet  Christiaan Huizing met zijn Liberté Jr.

 

 opduwer-2009

De opduwer IJsvogel  anno 2009. De kleursetting is niet meer veranderd.

Kies een van de volgende pagina’s voor meer informatie, of ga terug naar Algemen beschrijving.

Eigenaren
Bouw en werf
Motoren
Overig beeldmateriaal

 

Geef een reactie