Opduwer IJsvogel, bouw en werf

 asbak-boomsma1

De opduwer IJsvogel is gemaakt in 1926 door de firma J. Boomsma te Sneek. Een kopie uit het werfboek getuigt daar nog van. De prijs van het “sleepbootje 6 x 2 x 1” bedraagt dan fl 2600,-. Vermeerderd met wat extrawerk en materialen komt de totaalprijs op fl 2681,75. Voor die tijd waarschijnlijk een groot bedrag.

 pagina-uit-werfboek-fa-j-boomsma-19262

De motor, een 9 PK Brons, waarschijnlijk van het type 1D9, kostte de werf inkoop fl 1064,53. Dat weten we niet helemaal zeker, maar dit is het bedrag dat in het inkoopboek van maart 1926, helaas ongespecificeerd, genoemd staat. Het bedrag is uitzonderlijk hoog vergeleken met alle andere inkoopbedragen in de jaren voor en na 1926 en zou dus heel goed betrekking kunnen hebben op de inkoop van de motor.

 pagina-uit-inkoopboek-boomsma-maart-1926

Voor de werf was het maken van een sleepbootje met een motor geen gewone opdracht. In de werfboeken van 1919 tot medio 1933 komt het bouwen van geen enkel ander gemotoriseerd bootje voor. Wel werden er veel pramen gemaakt en onderhoudswerk verricht. Men had wel enige ervaring met motoren, want men onderhield ook de “Stoomboot Heerenveen I”.

De werf, die nu niet meer bestaat, lag aan de Houkesloot. De plaatknippers van deze werf staan nu op de binnenplaats van het Fries Scheepvaart Museum.

werf-fa-j-boomsma-te-sneek1plaatknippers-boomsma

Kies een van de volgende pagina’s voor meer informatie, of ga terug naar Algemen beschrijving.

Eigenaren
Motoren
Uiterlijke ontwikkeling
Overig beeldmateriaal

 

Geef een reactie