Belle Van Zuylen studievaartocht op 9 en 16 september 2023

Op 9 en 16 september gaan we een ‘studievaartocht’ houden, startend op de Kromme Nieuwegracht en eindigend bij Slot Zuylen. De achtergrond is dat de familie Van Tuyll van Serooskerken in 1668 in bezit kwam van zowel het huis aan de Kromme Nieuwegracht 3-5 als Slot Oud Zuylen. De bekendste bewoner van het slot was Belle van Zuylen, bekend schrijver en feministe (zie ook: www.slotzuylen.nl). Elk voorjaar voer men met de trekschuit naar het slot, en na de zomer weer terug naar Utrecht.

We bekijken de route vanuit het oogpunt: wat zou Belle (1740-1805) gezien hebben onderweg in 1763? Wat is nog herkenbaar? En we vragen aan de Havendienst netjes een eenmalige toestemming op per fluisterboot over de Nieuwegracht en Kromme Nieuwegracht te mogen varen. De start is gepland om 9:00 uur (Utrecht) en het einde is rond 13:30 uur (na bezoek aan Slot Zuylen, je kan mee terugvaren of met de bus).

Als het weer slecht is of bij onvoorziene omstandigheden stellen we de tocht uit naar voorjaar 2024.

Meenemen: koffiegeld, museumkaart.

Graag aanmelden via info@kleinebotenclubutrecht.nl en geef aan:

1. Of je mee gaat? (planning: zaterdag 9 of 16 september, afhankelijk van het weer)

2. Met of zonder fluisterboot (dus of je zelf een elektrisch aangedreven boot mee kan nemen)?

3. Wil je als huiswerk eventueel een verhaal over een locatie waar we langsvaren voorbereiden? (bijvoorbeeld: het huis aan de Kromme Nieuwegracht 3, Drift, Weerdpoort, Weerdsluis, Zijdebalen, Pelecussenpoort, herberg de Klop, poort van huis aan de Vecht)? Leuk en graag! Van de verzamelde verhalen maken we een printje voor de deelnemers.