Operaconcert Oudegracht 13 september


operaconcert-sept-2004

Het Oudegracht Operaconcert is zondagmorgen 13 september 11.00. Dit jaar is het voor de laaste keer!     Proef de geschiedenis van de Utrechtse werven, de vredige atmosfeer, de vroege zondagochtend, de schoonheid van de omgeving met muziek en stemmen die over het water klinken. Het concert vindt plaats tussen de Vollersbrug en Geertebrug, aanvang 11.00 uur.

In verband hiermee is er tussen 10.45 en 12.00 uur geen doorvaart mogelijk !


Jetta Ernst, initiatiefneemster en organisator van dit evenement: “En toch is het de laatste keer dat wij, initiatiefnemers van het eerste uur, het Oudegracht Opera Concert op deze locatie en in deze vorm bij u aankondigen.

    Op zondag 25 juni 2000 werd het eerste ‘Oudegracht Opera Concert’ in het Museumkwartier georganiseerd in het kader van buurtinitiatief Gastheerschap & Cultuur. De initiatiefnemers, Anthony Heidweiller (bariton), Monique Krüs (sopraan), Boudewijn Jansen (pianist en dirigent) en Jetta Ernst (organisatie), waren min of meer per ongeluk tot de ontdekking gekomen dat de natuurlijke akoestiek aan de werf heel geschikt is voor de menselijke stem zonder versterking. Dit eerste concert sloeg erg aan. En dat is eigenlijk altijd zo gebleven.

    Vanaf 2001 opende het Oudegracht Opera Concert officieel het Utrecht Uitfeest en daarmee het Utrechtse culturele seizoen. De havendienst ging meewerken, de straten werden afgezet, de publiciteit werd professioneler opgezet en de publieke belangstelling werd groter en groter. Vanaf dat concert werken er een vijftiental buurtbewoners vrijwillig mee om de organisatie vlekkeloos te laten verlopen.

    We hebben altijd gezegd dat we het Oudegracht Opera Concert ‘bescheiden’ willen houden. Gebruik maken van het ‘natuurlijke’ amfitheater dat de werf met de brug en de kademuur aan de Oudegracht biedt. De neiging, na zoveel jaar, om het concert groter en spectaculairder te maken kon dus alleen worden gezocht in kwaliteit en intensiteit. Trad in 2001 nog als gast het Utrechts Opera koor op, vanaf 2005 begon het eigen Oudegracht Opera Orkest en vanaf 2006 een eigen Oudegracht Opera Koor gestalte te krijgen.

    2009, het tiende en laatste concert op deze locatie. Maar zoals het gedicht  “Afscheid”  van Ingmar Heytze al aangeeft: je kunt wel acht keer afscheid nemen, echt weg kom je nooit. Er komen dan ook alternatieven, bewoners van de Nieuwe Gracht maken zich al sterk voor een pianoconcert bij hen op de gracht en Monique Krüs oriënteert zich op een voortzetting van het Opera Concert op een ander deel van de Oudegracht. Wij houden u op de hoogte via onze site.

    Het programma vandaag is zoals u het van ons kent, vol met prachtige werken die we uitvoeren omdat we ze zelf heel mooi vinden en ze u graag willen laten horen. We hebben een keuze gemaakt uit stukken die al eens eerder op ons programma hebben gestaan.

Er zijn dit jaar wat uitgebreidere tv opnamefaciliteiten. U heeft daardoor de mogelijkheid om van dit concert een DVD te bestellen.

Geef een reactie