Besluitvorming vaarverkeer Kromme Rijn

Als KBCU hebben we in de periode december 2023 – januari 2024 een zienswijze op het ontwerp verkeersbesluit Kromme Rijn ingediend. Inmiddels heeft besluitvorming door het Utrechtse  college plaatsgevonden en op 16 juli is het definitieve verkeersbesluit bekend gemaakt.

Strekking van het besluit is dat met ingang van 1 januari 2025 gemotoriseerd varen met een brandstofmotor verboden is op de benedenloop van de Kromme Rijn. Dit betreft het gedeelte van de Kromme Rijn tussen de Waterlinieweg in Utrecht en de stuw Werkhoven in Bunnik

Aan dit besluit is een uitgebreid participatietraject voorafgegaan waarin eenieder zijn of haar visie kenbaar kon maken. Ook het algemeen bestuur (gekozen volksvertegenwoordiging) van het waterschap is voorafgaand aan de besluitvorming geconsulteerd.

Op de website van ons waterschap is een nieuwsbericht gepubliceerd. Naast een algemene toelichting op het besluit kunt u daar tevens de verwijzingen vinden naar:

(N.B. het inspraakrapport zoals dat eerder als concept was toegezonden, is inhoudelijk ongewijzigd gebleven.)

“Korte omschrijving

Dit besluit ziet op het wijzigen van het vaarregime op de benedenloop van de Kromme Rijn per 1 januari 2025. Gemotoriseerd varen is vanaf die datum enkel nog toegestaan met elektrische aandrijving. Dat betekent dat, anders dan nu het geval is, gemotoriseerd varen met een brandstofmotor wordt verboden. Een uitzondering (gold en) geldt daarbij voor het varend onderhoud van ons waterschap.”